PARAMETRY FIZYCZNE WODY ?
Każde środowisko wodne charakteryzują pewne parametry zarówno fizyczne jak i chemiczne wpływające na produktywność zbiorników wodnych. Jednak o wiele większe znaczenie dla akwarystów mają czynniki chemiczne wody wpływające bezpośrednio na jej jakość.
Woda - czyli tlenek wodoru, związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia – lodem. Słowo woda jako nazwa związku chemicznego może się odnosić do każdego stanu skupienia.
Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych. Większość występującej na Ziemi wody jest „słona” (około 97,38%), tzn. zawiera dużo rozpuszczonych soli, głównie chlorku sodu. W naturalnej wodzie rozpuszczone są gazy atmosferyczne, z których w największym stężeniu znajduje się dwutlenek węgla.
Woda naturalna w wielu przypadkach przed zastosowaniem musi zostać uzdatniona. Proces uzdatniania wody dotyczy zarówno wody pitnej, jak i przemysłowej.
Występowanie - Woda jest jedną z najpospolitszych substancji we Wszechświecie. Cząsteczka wody jest trzecią najbardziej rozpowszechnioną molekułą w ośrodku międzygwiazdowym, po cząsteczkowym wodorze i tlenku węgla[4].
Woda jest bardzo rozpowszechniona także na powierzchni Ziemi. Występuje głównie w oceanach, które pokrywają 70,8% powierzchni globu, ale także w rzekach, jeziorach i w postaci stałej w lodowcach. Część wody znajduje się w atmosferze (chmury, para wodna). Niektóre związki chemiczne zawierają cząsteczki wody w swojej budowie (hydraty – określa się ją wówczas mianem wody krystalizacyjnej). Zawartość wody włączonej w strukturę minerałów w płaszczu Ziemi może przekraczać łączną zawartość wody w oceanach i innych zbiornikach powierzchniowych, nawet dziesięciokrotnie[5].
Woda występująca w przyrodzie jest roztworem soli i gazów. Najwięcej soli mineralnych zawiera woda morska i wody mineralne; najmniej woda z opadów atmosferycznych. Wodę o małej zawartości składników mineralnych nazywamy wodą miękką, natomiast zawierającą znaczne ilości soli wapnia i magnezu – wodą twardą. Oprócz tego wody naturalne zawierają rozpuszczone substancje pochodzenia organicznego, np. mocznik, kwasy humusowe itp.
Barwa wody - to właściwość optyczna wody, polega na pochłanianiu części widma promieniowania widzialnego przez substancje rozpuszczone i cząstki zawiesin obecne w wodzie. Zabarwienie wody może być spowodowane przez wiele czynników m.in.: rodzaj roślinności i produkty rozkładu, związki humusowe, plankton, jony metali np. żelaza, manganu i inne zanieczyszczenia.
►Barwa rzeczywista wody - czyli barwa wody klarownej po usunięciu mętności
►Barwa pozorna wody - czyli wywołana przez zawiesiny i substancje rozpuszczone w wodzie
►Barwa specyficzna
Mętność wody - to właściwość optyczna wody, polegającą na rozproszeniu i absorbowaniu części widma promieniowania widzialnego przez cząstki stale obecne w wodzie. Mętność mogą powodować wytrącające się związki żelaza, manganu, glinu, kwasy humusowe, plankton, cząstki skał i gleb, osady denne i inne zanieczyszczenia.
Przezroczystość wody - to odwrotność mętności i jest właściwością optyczną wody, polegającą na przepuszczaniu światła. Oznaczana jest jako wysokość słupa wody w cm, przez który można odczytać druk wzorcowy lub podziałkę na płytce wzorcowej.
Zapach wody - to obecność w wodzie gazów, organizmów wodnych -roślin i zwierząt, produktów rozkładu związków organicznych oraz niektórych substancji organicznych i nieorganicznych pochodzenia antropogenicznego.
Wyróżniamy Trzy grupy zapachów:
roślinny - spowodowany obecnością w wodzie substancji organicznych nie będących w stanie rozkładu np.: ziemisty, trawiasty
gnilny – spowodowany obecnością w wodzie substancji organicznych w stanie rozkładu np.: siarkowodoru, pleśni
specyficzny – spowodowany obecnością w wodzie substancji nie występujących normalnie w wodach naturalnych np.: chloru, benzyny
Intensywność zapachu określa skala od 0 do 5 (przy czym 0 – oznacza brak zapachu, a 5 – zapach bardzo silny). Zapach można oznaczać na zimno (20ºC) lub na gorąco (w temperaturze około 60ºC).
Temperatura wody - to stopień nagrzania wody. Temperatura wód naturalnych zależy od ich pochodzenia, strefy klimatycznej, pory roku, odpływu ścieków przemysłowych i miejskich. Temperatura wody ma duży wpływ na organizmy wodne oraz przebieg procesów fizycznych, chemicznych i biologicznych zachodzących w wodach. Wzrost temperatury wody powoduje zmniejszenie ilości rozpuszczonego tlenu, zwiększenie biologicznego zapotrzebowania na tlen, przyspieszenie procesu nitryfikacji oraz utleniania amoniaku do azotanów, co w efekcie prowadzi do braku tlenowego w wodzie. Podwyższenie temperatury o 10 stopni C powoduje dwukrotne przyspieszenie reakcji chemicznych i biologicznych zachodzących w wodzie. Podwyższona temperatura zwiększa również toksyczność wielu substancji.
Przewodność elektryczna wody - to podatność wody na przepływ prądu elektrycznego. Jest wywołana obecnością jonów (kationów i anionów) powstałych w wyniku dysocjacji rozpuszczonych soli oraz amoniaku i dwutlenku węgla. Przewodność elektryczna informuje nas o stopniu mineralizacji wody czyli o stopniu zasolenia. Im woda jest bardziej twarda tym jej przewodność elektryczna jest większa.Do pomiaru przewodności elektrycznej służy konduktometr, a pomiary przeprowadza się dla wody o temperaturze 20°C.
© Lady BonaFide
Wykorzystywanie i publikowanie w części lub całości tekstów, zdjęć i rysunków bez zgody autora jest zabronione i podlega ochronie prawa autorskiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz