W naturze krewetki są wszystkożerne zjadają to co znajdą na swoim terenie żerowania i to co nadaje się do jedzenia, a są to głównie gnijące, rozpadające się resztki roślin wodnych, drewna zatopionego w wodzie, glony porastające kamienie i korzenie, liście drzew spadające do wody i rozkładające się na dnie, oraz kwiaty i części roślin nadwodnych. krewetki nie pogardzą też drobnymi kiełżami, owadem, który wpadnie do wody lub będą żerowały na padłej rybie czy innej martwej krewetce.
To czym żywią się krewetki zależy od upodobań pokarmowych i sposób żerowania poszczególnych gatunków i środowiska w którym żyją. Należy dokarmiać krewetki również pokarmami naturalnymi - domowymi typu: sałata, szpinak, pokrzywa, cukinia, marchewka, brokuły itp. oraz miksem dla krewetek wykonanym w domu.
Domowy pokarm dla krewetek - wersja I
- zielony groszek świeży lub mrożony (nie z puszki bo zawiera sól)
- mrożone lub suszone kiełże słodkowodne - Gammarus
- spirulina około 1/3 całości składników
Groszek sparzyć lub lekko podgotować i przecisnąć przez dosyć drobne sitko lub zmielić w blenderze. Suszone kiełże zmielić drobno w mikserze np. do kawy. Następnie zmiksowany groszek wymieszać ze sproszkowaną spiruliną i dodać zmielone kiełże. Taką zieloną papkę rozwałkować i wysuszyć na papierze do pieczenia. Można też przepuścić przez strzykawkę aby uzyskać pałeczki. Pokarm wysuszyć.
Domowy pokarm dla krewetek - wersja II
- zielony groszek świeży lub mrożony (nie z puszki bo zawiera sól)
- spirulina w płatkach
- szpinak mrożony
- kelp - norweski wodorost
- suszona pokrzywa
- kryl drobny mrożony
- cyclopeeze - wysoko białkowy czerwony cyklop
- suszony lub mrożony Gammarus
Groszek, szpinak, kryla, gammarusa, cyklopa miksujemy w blenderze. Dodajemy spirulinę, kelp, pokrzywę i całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę albo rozwałkujemy na płasko albo robimy granulat poprzez wyciskanie ze strzykawki. Można tez uformować małe kosteczki lub kulki. Całość suszymy w przewiewnym miejscu lub piekarniku.
- zielony groszek świeży lub mrożony
- suszony lub mrożony młody jarmuż
- suszona pietruszka
- spirulina lub chlorella
- mrożone krewetki
- suszony lub mrożony Gammarus
- suszone rozwielitki
- można dodać tran
Wszystkie produkty mielimy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę albo rozwałkujemy na płasko albo robimy granulat poprzez wyciskanie ze strzykawki. Można tez uformować małe kosteczki lub kulki. Całość suszymy w przewiewnym miejscu lub piekarniku.
Ilość i częstotliwość karmienia należy dopasować do ilości krewetek w zbiorniku. Można karmić 1 raz dziennie malutkimi porcjami w zależności od ilości krewetek. Jeśli pokarm jest bardzo wartościowy i bogaty w składniki odżywcze to wystarczy karmić kilka razy na tydzień. Warto pamiętać aby nie przekarmiać krewetek. Niedobór pokarmu jest lepszy niż jego nadmiar, gdyż od dużej ilości pokarmu tworzy się fosfor oraz wzrasta poziom NO2.
© Lady BonaFide
Wykorzystywanie i publikowanie w części lub całości tekstów, zdjęć i rysunków bez zgody autora jest zabronione i podlega ochronie prawa autorskiego
W sklepie https://www.plantica.pl/ znajdziesz wiele rodzajów pokarmu dla krewetek. Cenowo nie różnią się wiele od karmy dla rybek :)
OdpowiedzUsuńCześć. Zrobiłem trochę "wariacje na temat". Suszona pokrzywa, kiełż, resztki pokarmów Malawi, pyłek kwiatowy zmiksowane na proch. Dodana woda z RO i wyrobione ciasto. Wszystko przepuszczone przez strzykawkę 100 i suszone w suszarce do grzybów/ziół. I... pokarm pływa :( masz jakieś pomysły, dlaczego?
OdpowiedzUsuń